جریمه بیمه تامین اجتماعی

حسابداری مالی و مشاوره مالیاتی خدماتی بازرگانی صنعتی(قوانین حسابداری مالیاتی)

جریمه بیمه تامین اجتماعی

۱۹ بازديد

حق بیمه سال ۱۴۰۲ به تفکیک سهم کارگر و کارفرما | مبنای محاسبه حق بیمه و میزان آن در سال ۱۴۰۲ بر اساس فرمول آن تشریح شد.

شناسنامه قانون- مبلغ حق بیمه ۳۰ درصد از دستمزد واقعی بیمه شده است که ۲۳درصد آن سهم کارفرما و ۷ درصد سهم بیمه شده است. مسئول پرداخت حق بیمه کارفرماست که در صورت‌عدم پرداخت بموقع مشمول جریمه خواهد بود.

حق بیمه را می‌توان به چهار دسته عمده تقسیم کرد:

– حق بیمه‌ای که براساس دستمزد و حقوق پرداختی توسط کارفرما، محاسبه وتعیین شده و به صورت لیست پرداخت حق بیمه به شعب سازمان ارائه می‌گردد.

– حق بیمه‌ای که بصورت مقطوع و براساس ماده (۳۵) توسط سازمان تامین اجتماعی برای برخی از مشاغل تعیین می‌شود.

– حق بیمه‌ای که برای بیمه شدگان حرف و مشاغل آزاد و اختیاری (خویش فرما) تعیین می‌شود که بر اساس دستمزد و حقوق اعلامی متقاضی و قرارداد فی‌مابین تعیین می‌شود. در این حالت میزان دستمزد اعلامی می‌بایست مابین حداقل و حداکثر دستمزد سال مورد نظر باشد.

– تعیین حق بیمه به صورت ضریب برای قراردادهای پیمانکاری که توسط سازمان تامین اجتماعی تعیین می‌شود.

بر اساس: بخشنامه دستمزد ۱۴۰۲

نحوه محاسبه حق بیمه سال ۱۴۰۲ کارگران

معیار‌های اصلی که به صورت مستقیم، بر روی حق بیمه سال ۱۴۰۲ تاثیر می‌گذارند، حقوق روزانه کارگر، بن کارگری و حق مسکن هستند. به عبارت دیگر، برای کارگرانی که حداقل حقوق و مزایا را دریافت می‌کنند غیر از حق اولاد (کمک هزینه عائله مندی) سایر موارد حقوق و مزایای ماهانه ۱۴۰۲ مشمول بیمه است.

حق بیمه سال ۱۴۰۲
حق بیمه سال ۱۴۰۲

=سهم حق بیمه سال ۱۴۰۲ کارگران و کارفرمایان

((تعداد روزهای کارکرد × پایه حقوق روزانه) + حق مسکن + بن کارگری) × سی درصد

حق بیمه تامین اجتماعی ۱۴۰۲ چگونه محاسبه می‌شود؟

طبق قوانین و مقررات تامین اجتماعی حق بیمه به صورت نسبتی از حقوق و مزایای ماهانه مشمول بیمه تامین اجتماعی است. حق بیمه به صورت اشتراکی توسط کارفرما و کارگر تامین و توسط کارفرما به صندوق تامین اجتماعی پرداخت می‌شود. حق بیمه سهم کارگر ۷% و حق بیمه سهم کارفرما ۲۳% حقوق و مزایای اداره کار در سال ۱۴۰۲ خواهد بود.

با توجه به توضیحات بالا و موارد و مبالغ مربوطه به حداقل حقوق وزارت کار در سال ۱۴۰۲ حق بیمه سهم کارفرما و کارگر به صورت زیر خواهد بود:

جمع حقوق و مزایای ماهانه مشمول بیمه (در ماه ۳۰ روزه):

ریال ۷۳,۰۸۲,۸۴۰ = ۹.۰۰۰.۰۰۰ + ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ + ۵۳.۰۸۲.۸۴۰

حق بیمه سهم کارگر = ۵,۱۱۵,۷۹۸ = ۰.۰۷ * ۷۳.۰۸۲.۸۴۰

حق بیمه سهم کارفرما = ۱۶.۸۰۹.۰۵۳ = ۰.۲۳ * ۷۳.۰۸۲.۸۴۰

بنابراین حقوق اداره کار ۱۴۰۲ با کسر بیمه تامین اجتماعی ماهانه مبلغ ۶۷.۹۶۷.۰۴۱ ریال خواهد بود. حقوق و مزایای ۱۴۰۲ بدون بیمه تامین اجتماعی ۷۳.۰۸۲.۸۴۰ ریال به علاوه حق اولاد به ازای هر فرزند ۵.۳۰۸.۲۸۴ خواهد بود.

جدول کامل حق بیمه سال ۱۴۰۲ به تفکیک سهم کارگر و کارفرما

ردیف عنوان روزانه ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۱ روز
۱ مبلغ حداقل دستمزد ۱.۷۶۹.۴۲۸ ۵۴.۸۵۲.۲۶۸ ۵۳.۰۸۲.۸۴۰ ۵۱.۳۱۳.۴۱۲
۲ حق خوار و بار ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ ۱۱.۰۰۰.۰۰۰
۳ حق مسکن ۹.۰۰۰.۰۰۰ ۹.۰۰۰.۰۰۰ ۹.۰۰۰.۰۰۰

جمع مشمول حداقل بیمه اجباری

۷۴.۸۵۲.۲۶۸ ۷۳.۰۸۲.۸۴۰ ۷۱.۳۱۳.۴۱۲
ردیف عنوان ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۱ روز
۱ بیمه سهم کارفرما (۲۰ درصد) ۱۴.۹۷۰.۴۵۴ ۱۴.۶۱۶.۵۶۸ ۱۴.۲۶۲.۶۸۲
۲ بیمه بیکاری سهم کارفرما (۳ درصد) ۲.۲۴۵.۵۶۸ ۲.۱۹۲.۴۸۵ ۲.۱۳۹.۴۰۲
۳ جمع بیمه سهم کارفرما (۲۳ درصد) ۱۷.۲۱۶.۰۲۲ ۱۶.۸۰۹.۰۵۳ ‍۱۶.۴۰۲.۰۸۵
۴ بیمه سهم کارگر (۷ درصد) ۵.۲۳۹.۶۵۹ ۵.۱۱۵.۷۹۹ ۴.۹۹‍.۹۳۹

جمع مبلغ بیمه پرداختنی (۳۰ درصد)

۲۲.۴۵۵.۶۸۰ ۲۱.۹۲۴.۸۵۲ ۲۱.۳۹۴.۰۲۴

جداول حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۲


اگر از قوانین دنیای کار باخبر باشید، به خوبی می‌دانید که حق‌بیمه‌ی کارگران به صورت مشترک توسط کارگر و کارفرما پرداخت می‌شود که در این میان، سهم کارفرما بیشتر از کارگر است. همچنین نرخ حق‌بیمه کارگران به صورت سالانه مشخص می‌شود و حالا با آغاز سال جدید نوبت به آن رسیده است که با جزئیات حق‌بیمه کارگران در سال ۱۴۰۲ آشنا شویم.

هر کارگاه و شرکتی که به صورت قانونی فعالیت می‌کند، باید دارای کد کارگاهی تامین اجتماعی باشد و تمام کارمندان و پرسنلش را بیمه کند. در واقع، این قانون کار است که کارفرما را مکلف به بیمه کردن کارگران یا همان کارمندانش می‌کند. با پرداخت حق‌بیمه کارگران یا همان حق‌بیمه تامین اجتماعی از طرف کارفرما، افراد هم به خدمات درمانی بیمه تامین اجتماعی دسترسی خواهند داشت و هم سابقه‌ی کارشان ثبت می‌شود و همان‌طور که می‌دانید، سابقه‌ی کار است که به بازنشستگی و دریافت مستمری منجر می‌شود.

از طرف دیگر، بیمه تامین اجتماعی مزایای دیگری هم دارد؛ مزیت‌هایی مانند حمایت از شخص بیمه‌شده طبق قوانین کار، پرداخت حقوق بیکاری و همچنین آسان‌تر کردن مسیر خرید بیمه درمان تکمیلی، پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا حق‌بیمه تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ را با هم بررسی کنیم.

 

منظور از حق بیمه کارگران چیست؟

 

اگر نگاهی به جدول حقوق و دستمزد سال ۱۴۰۲ انداخته باشید، خواهید دید که یک ردیف از این جدول به «سهم حق‌بیمه کارگر» اختصاص داده شده است. به بیانی ساده، حق‌بیمه کارگران وجه مشخصی‌ست که به صورت ماهانه از طرف کارفرما به حساب تامین اجتماعی واریز می‌شود تا پرسنل و کارمندان آن کارگاه، تحت‌پوشش بیمه‌ی تامین اجتماعی قرار بگیرند.

مبلغی که بخشی از آن سهم کارگر است و مابقی توسط کارفرما پرداخت می‌شود. از آن‌جایی که پرداخت مجموع مبلغ حق‌بیمه (سهم کارگر و سهم کارفرما) توسط کارفرما صورت می‌گیرد؛ سهم کارگر از حقوق و دستمزد او کسر خواهد شد.

از طرف دیگر، مبلغ حقوق پایه هر سال افزایش پیدا می‌کند و حق‌بیمه‌ی نیز از مجموع پایه حقوق، حق مسکن و بن کارگری کسر می‌شود. بنابراین با مشخص شدن جزئیات جدول حقوق و دستمزد، مبلغ حق‌بیمه‌ی آن سال نیز مشخص خواهد شد. در واقع اگر بخواهیم فرمول دقیق‌تری برای محاسبه‌ی حق‌بیمه‌ی اجباری کارگران عنوان کنیم، باید از فرمول زیر تبعیت کنیم:

فرمول محاسبه حق بیمه اجباری کارگران: ((تعداد روزهای کارکرد x پایه حقوق روزانه) + حق مسکن + بن کارگری) x سی درصد

 

سهم کارگر و کارفرما در حق بیمه ۱۴۰۲ چقدر است؟

 
سهم کارگر و کارفرما
 

به عنوان یک قانون ثابت، مجموع مبلغ حق‌بیمه‌ی سهم کارگر و کارفرما برابر با سی‌درصد از حقوق و دستمزد دریافتی کارگر (حقوق پایه، حق مسکن و بن کارگری) است. سهم کارگر از این مبلغ برابر با ۷ درصد و سهم کارفرما برابر با ۲۳ درصد خواهد بود.

به این ترتیب، هفت درصد از حقوق کارگر تحت‌عنوان سهم حق‌بیمه کسر خواهد شد و همراه با باقیمانده‌ی مبلغ که سهم کارفرماست، به صورت یک‌جا از طرف کارفرما به حساب تامین اجتماعی واریز خواهد شد. با در نظر گرفتن این نکته و حقوق و دستمزد کارگران در سال ۱۴۰۲ می‌توانیم سهم کارگر و کارفرما را مشخص کنیم.

 

حق بیمه کارگران در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

 

به کمک جدول زیر، از مبلغ حق‌بیمه کارگران به تفکیک سهم کارگر و کارفرما باخبر خواهیم شد.

ردیف عنوان روزانه ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۰ روز ماهیانه ۲۹ روز
۱ حداقل دستمزد مصوب  ۱۴۰۲ ۱.۷۶۹.۴۲۸ ۵۴.۸۵۲.۲۶۸ ۵۳.۰۸۲.۸۴۰ ۵۱.۳۱۳.۴۱۲
۲ حق خواروبار ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ ۱۱.۰۰۰.۰۰۰ ۱۱.۰۰۰.۰۰۰
۳ حق مسکن ۹.۰۰۰.۰۰۰ ۹.۰۰۰.۰۰۰ ۹.۰۰۰.۰۰۰
جمع مشمول حداقل حق‌بیمه‌ی اجباری ۷۴.۸۵۲.۲۶۸ ۷۳.۰۸۲.۸۴۰ ۷۱.۳۱۳.۴۱۲
ردیف عنوان ماهیانه ۳۱ روز ماهیانه ۳۰ روز ماهیانه ۲۹ روز
۱ بیمه سهم کارفرما (بیست درصد) ۱۴.۹۷۰.۴۵۴ ۱۴.۶۱۶.۵۸۶ ۱۴.۲۶۲.۶۸۲
۲ بیمه بیکاری سهم کارفرما (سه درصد) ۲.۲۴۵.۵۶۸ ۲.۱۹۲.۴۸۵ ۳.۱۳۹.۴۰۲
۳ جمع بیمه سهم کارفرما (بیست و سه درصد) ۱۷.۲۱۶.۰۲۲ ۱۶.۸۰۹.۰۵۳ ۱۶.۴۰۲.۰۸۵
۴ بیمه سهم کارگر (هفت درصد) ۵.۲۳۹.۶۵۹ ۵.۱۱۵.۷۹۹ ۴.۹۹.۹۳۹
جمع سهم بیمه کارگر و کارفرما (سی درصد) ۲۲.۴۵۵.۶۸۰ ۲۱.۹۲۴.۸۵۲ ۲۱.۳۹۴.۰۲۴

در مورد جدول بالا به‌خاطر داشته باشید که تمام نرخ‌ها به ریال محاسبه شده است و از همان فرمول محاسبه‌ی حق‌بیمه‌ی اجباری کارگران پیروی می‌کند. اگر دوباره به جدول و فرمول محاسبه‌ی نرخ حق‌بیمه نگاه کنید، متوجه خواهید شد که نرخ مسکن و بن کارگری یا همان حق خواروبار در تمام ماه‌های سال به صورت یکسان درنظر گرفته شده است و تعداد روزهای ماه در مبلغ آن تاثیری نمی‌گذارد.

 

منظور از سهم بیمه بیکاری چیست و پرداخت آن برعهده کیست؟

 
حق بیمه کارگران در سال 1402
 

برای آن‌که بتوانیم از بیمه بیکاری و سهم حق‌بیمه‌ی بیکاری صحبت کنیم، لازم است چند قدم به عقب برداریم و با انواع حق‌بیمه آشنا شویم. حق‌بیمه‌ی پرداختی به تامین اجتماعی را می‌توانیم به چهار گروه اصلی تقسیم کنیم:

  • حق‌بیمه‌ای که توسط کارفرما براساس حقوق و دستمزد دریافتیِ کارگر محاسبه می‌شود و به صورت ماهانه به حساب تامین اجتماعی وارد می‌شود.
  • حق‌بیمه‌ای که براساس ماده ۳۵ قانون تامین اجتماعی برای بعضی از مشاغل خاص به‌صورت مقطوع توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص شده است.
  • حق‌بیمه‌ای که برای بیمه‌شدگانِ حرَف و مشاغل آزاد و اختیاری به صورت خویش‌فرما مشخص شده است و براساس حقوق و دستمزد قراردادی بین بیمه‌گذار و سازمان تامین اجتماعی محاسبه می‌شود. در چنین حالتی، دستمزد اعلام‌شده توسط فرد باید مبلغی بین حداقل و حداکثر حقوق و دستمزد در آن سال باشد.
  • تعیین حق‌بیمه به صورت ضریب برای قراردادهای پیمانکاری که باز هم توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص می‌شود.

حال به موضوع اصلی‌مان یعنی بیمه بیکاری برمی‌گردیم. مستمری و حقوق بیکاری به افرادی تعلق می‌گیرد که به صورت ناخواسته کارشان را از دست داده‌اند. البته پرداخت مستمری به شرطی‌ست که فرد در گذشته، حق‌بیمه‌ی سهم بیمه‌ی بیکاری را هم پرداخت کرده باشد. سهم بیمه بیکاری در حق‌بیمه‌های خویش‌فرما و بیمه‌های اختیاری ارائه نمی‌شود.

بنابراین فردی که در کارگاه مشخصی مشغول به کار است و هفت درصد از سهم حقوق و دستمزدش را بابت حق‌بیمه پرداخت می‌کند و همچنین کارفرمای او نیز مبلغ بیست و سه درصد از حقوق و دستمزد پرداختی را بابت مابقی حق‌بیمه به حساب تامین اجتماعی واریز می‌کند؛ می‌تواند از بیمه بیکاری برخوردار باشد.

سه درصد از بیست و سه درصدی که کارفرما بابت سهم حق‌بیمه‌اش پرداخت می‌کند مربوط به بیمه بیکاری می‌شود. به همین دلیل است که در جدول حق‌بیمه‌ی کارگران ۱۴۰۲، بیمه بیکاری یک ردیف مجزا را به خود اختصاص داده است.

 

چند نکته مهم درباره حق بیمه کارگران در سال ۱۴۰۲

 

اگر کارمند و حقوق‌بگیر هستید، به نکات زیر توجه کنید:

  • مطابق قانون، کارفرما وظیفه دارد تا تمام پرسنل خود را بیمه کند و حق‌بیمه‌شان را به درستی و به موقع پرداخت کند.
  • کارفرما تا آخرین روز از ماه فرصت دارد تا حق‌بیمه‌ی مربوط به ماه قبل را پرداخت کند، در غیر این‌صورت جریمه خواهد شد. به عنوان نمونه، کارفرما تا پایان سی‌ام دی‌ماه فرصت دارد تا حق‌بیمه‌ی مربوط به آذرماه را پرداخت کند.
  • جریمه‌ی عدم پرداخت به‌موقع حق‌بیمه، مبلغی متغیر است که می‌تواند بین دو تا ده برابر حق‌بیمه‌ی معوقه باشد.
  • کارفرما تحت‌ هیچ شرایطی اجازه ندارد تا بابت عدم پرداخت حق‌بیمه، با کارگر توافق کند. برخی از کارفرمایان ممکن است در زمان عقد قرارداد به فرد پیشنهاد بدهند تا در قبال عدم پرداخت حق‌بیمه و بیمه نکردن فرد، حقوق و دستمزد او را تا حدی افزایش دهند. (درواقع سهم کارگر را از حقوق او کسر نکنند و به خودش برگردانند.) تمام این توافق‌ها غیرقانونی‌ست و هیچ اعتباری نزد اداره‌ی کار نخواهد داشت.
  • برای بررسی سابقه‌ی بیمه‌تان می‌توانید به سامانه‌ی تامین اجتماعی مراجعه کنید تا به سوابق بیمه و ریزدستمزدتان دسترسی داشته باشید. اگر سابقه‌تان ناقص است و کسری دارد، بهتر است در سریع‌ترین زمان ممکن برای ثبت اعتراض‌تان به سابقه‌ی بیمه‌ی تامین اجتماعی اقدام کنید.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.